Kontakt

Gamle Mursten: Mursten med mening

Gamle Mursten har fundet den mørtel, der binder miljø, social ansvarlighed og økonomi sammen. Her arbejder mennesker på kanten af arbejdsmarkedet side om side med ansatte på almindelige vilkår om at rense gamle mursten, så de kan genbruges i nye byggerier og spare miljøet for store mængder CO2.

Bundlinjen viser sorte tal, fremtiden står på vækst og nye markeder. Hvis man spørger stifter og adm. direktør, Claus Juul Nielsen, hvad opskriften er på den succes, er man ikke i tvivl om, at en af forklaringerne er, at Gamle Mursten har ramt ned i en af tidens globale trends.

”Hvis man har styr på, hvordan man tjener penge, samtidig med at man gør noget godt for miljøet og medarbejderne, så har man ramt noget, der giver point i forhold til de tendenser, der hersker i markedet i dag,” siger han og mener, at det bedste råd til andre sociale virksomheder er, at de skal huske alle tre elementer i forretningsdriften.

Vigtigste byggesten

Overvejelserne om at bruge marginaliseret arbejdskraft skete oprindeligt ud fra en simpel økonomisk betragtning – der var slet og ret ikke ordrer nok til at have folk ansat på fuld tid. Sidenhen er den arbejdskraft imidlertid blevet virksomhedens vigtigste byggesten, og inklusion en del af Gamle Murstens DNA.

Det kan både være traumatiserede flygtninge, psykisk sårbare og folk med eksempelvis sprogvanskeligheder. Fælles for dem er, at de i årevis har været ude på en deroute og har bagagen fuld af nederlag.

Ifølge Claus Juul Nielsen ligger sejren i først og fremmest at bremse medarbejdernes sociale deroute for herefter at bygge dem op.

”Flere af vores ansatte har været kastet rundt i systemet og har været sendt ud til mere end 40 forskellige steder. At give dem et trin på stigen at stå på, så de kan leve et godt stabilt liv, hvor de også kan give deres børn og familie en stabil tilværelse – det er en sejr”, siger Claus Juul Nielsen, som har flere medarbejdere, der har været ansat i mere end ti år, og som værdsætter, at de hver dag skal udføre de samme velkendte opgaver.

Den Sociale Kapitalfond har investeret i Gamle Mursten og ejer i dag 25% af virksomheden.

”At have en fond i ryggen af den kaliber giver os ikke bare støtte i form af kapital og kompetencer. Vi opnår også en meget stor credibility, som giver os mulighed for også at søge andre finansieringskilder.”

Claus Juul Nielsen er selv beskeden omkring sin succes med at drive en social-centreret virksomhed. Men Gamle Mursten står i dag på et så godt fundament, at vejen nu er banet for ekspansion – både i Danmark og i udlandet.

Læs mere om investering i din virksomhed