JyllandsAkvariet fik hjælp til vækst

De er gode til at give mennesker en chance hos JyllandsAkvariet. Så gode at Akvariet som én af 27 virksomheder blev udvalgt til Det Sociale Vækstprogram. Her får virksomheder, der tager et særligt socialt ansvar, hjælp til vækst af Den Sociale Kapitalfond.

Case, Nyhed

JyllandsAkvariet deltog i Det Sociale Vækstprogram i foråret 2015, hvilket har haft en stor betydning for hele virksomheden. Deres omsætning er steget med hele 40 % – og det har således været det bedste år for turistattraktionen i Thyborøn siden de åbnede i 1996. Derudover er JyllandsAkvariet også nomineret til den midtjyske Turistvækstpris, der uddeles den 10. november.

Udover at være en attraktiv turistattraktion har virksomheden også et andet formål. Det er nemlig et sted, hvor rigtig mange mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, har fået en chance til – såvel som en frisk start. Det er alt fra unge med autisme eller ADHD til mennesker, der er blevet nedslidt efter mange år på arbejdsmarkedet.

Et eksempel herpå er 58-årige Ulla Neill. Ulla har af flere omgange har været ramt af stress, og det kulminerede så i 2009 med en stress-relateret depression, der har påvirket hendes hukommelse. Da Ulla samtidig lider af rygsmerter, har det været rigtig svært for hende, at komme ind på arbejdsmarkedet igen. Sådan var det i mange år – lige indtil hun i 2013 mødte Michael Madsen, der leder JyllandsAkvariet i Thyborøn.

”Jeg føler, at jeg vandt i lotteriet 3 gange det år. Da kommunen sendte mig i praktik hos Michael. Da han valgte mig frem for to andre ansøgere. Og da jeg blev ansat i fleksjob hos JyllandsAkvariet. Lige dér ændrede mit liv sig til det bedre.” fortæller Ulla Neill.

Ulla Neill arbejder blandt andet med at oversætte tekster, lave informationsmateriale samt opdatere akvariets hjemmeside og Facebook-profil. Hun bruger på den måde sine kompetencer på en måde som giver mening for hende – og som samtidig skaber værdi for JyllandsAkvariet.

”I gennem de 19 år vi har eksisteret, har vi altid prøvet at give mennesker med forskellige udfordringer en mulighed for, at blive en del af et fællesskab og lave noget meningsfuldt. Den allerførste mand i virksomheden da vi startede, var en ung fyr med fysiske handikap, som interesserede sig for fisk, og siden er det gået slag i slag. Det er først for nyligt, at jeg fandt ud af, at det vi gør faktisk er noget særligt”,siger Michael Madsen.

Socialt og forretningsmæssigt potentiale og glæde

Jeanette Hangaard Thielfoldt har arbejdet med JyllandsAkvariet, da de var en del af Det Sociale Vækstprogram.

”JyllandsAkvariet har både et socialt og et forretningsmæssigt potentiale, fordi Michael Madsen kan noget særligt. Han er en mand, som har forretningsforståelse og elsker at udvikle. Og så har han fokus på, hvad mennesker kan i stedet for, hvad de ikke kan. Min opgave har været, at komme udefra og se på JyllandsAkvariet med kritiske øjne. Forhåbentlig kunne jeg se nogle ting, som Michael ikke så”, siger Jeanette Hangaard Thielfoldt, som har egen væsentlig erfaring med startup virksomheder og mellemstor konceptbaseret virksomhed.

På akvariet i Thyborøn håber Michael Madsen, at flere virksomheder begynder at tænke og handle, som han gør.

”For mig handler det især om, at vise tillid og anerkendelse, og at se på hvad mennesker kan, frem for deres begrænsninger. Det kan godt undre mig, at der ikke er flere der gør som os. Måske kan det være svært at overskue, hvordan man kommer i gang. Når man først er i gang, får man dog så mange fordele ud af det. Først og fremmest i form af positive medarbejdere, der glæder sig til at komme på arbejde hver dag”, siger Michael Madsen.