Mød de sociale virksomheder: Buddha Bikes

Cykel-entusiaster vil bruge genbrug til at forhindre kriminalitet

Case, Nyhed

SOCIAL STARTUP: Hvert år ruster mange cykler op, efter de er blevet fjernet fra DSB-stationer og andre offentlige steder. Samtidig er der mange unge fra ressourcesvage familier i udsatte boligområder, som har svært ved at finde et arbejde, og som bliver rodet ind i kriminalitet.

Cykelvennerne Simon Søndergaard og Alexander Frederiksen tager nu fat på begge problemer med virksomheden ”Buddha Bikes”, som bliver hjulpet i gang gennem Social StartUp-programmet. De to sociale iværksættere er godt på vej til en aftale med DSB og Politiet om, at de kan aftage de efterladte cykler, der fjernes fra landets togstationer.

 

Når aftalen er på plads forventer Buddha Bikes at have plads til omkring 8-10 kriminalitetstruede unge af gangen i kortere og længere forløb. De unge skal sætte gamle cykler i stand og på den måde blive klar til at starte på uddannelsen som cykelmekaniker. Forløbet for de unge laves i samarbejde med Københavns Tekniske Skole og meningen er, at det skal give de unge faste rutiner i en ellers kaotisk hverdag, der kan være præget af småkriminalitet og problemer i skolen og i hjemmet. Det sociale arbejde foregår i samarbejde med Askovfonden, en NGO med fokus på udsatte mennesker i Danmark.

Når Alexander og Simon nu kaster sig ud i eventyret med Buddha Bikes, er de ikke fuldstændig på bar bund. De driver nemlig i dag Cykelven, en virksomhed hvor de med mobile cykelværksteder placeret bag i mindre lastbiler servicerer de ansættes cykler for en række af hovedstadsområdets virksomheder, med tilsammen 60.000 ansatte. En del af overskuddet fra denne virksomhed går til projekter i Afrika og det er naturligt for Alexander, at det nye koncept også har et stort socialt element.

”Det er oplagt for mig at bruge virksomheder til at gøre en forskel, og jeg ville nok slet ikke være interesseret i at drive en virksomhed, som ikke tog et særligt socialt ansvar. Min ambition med både Buddha Bikes og Cykelven er nu, at vi bliver så succesfulde, at vi kommer til at inspirere andre virksomheder til også at tænke og handle socialt” siger Alexander Frederiksen i cykelvennernes graffiti-klædte lokaler på Ragnhildsgade i København. Her har Askovfonden lavet en zone til ’social innovation’ og Buddha Bikes nabo er derfor en klub for kriminalitetstruede unge i alderen 18-25 år. Det er herfra de potentielle cykelsmede skal rekrutteres, når de efterladte cykler begynder at strømme til. Alexander forventer at de første cykler bliver solgt gennem Buddha Bikes i november 2014. Følg med på www.buddhabikes.dk

Buddha Bikes er en af de fem første deltagere i Social StartUp – et program for social iværksættere. Programmet er finansieret af VELUX-FONDEN og drives af Den Sociale Kapitalfond.