Social effektinvestering skal få ledige i udsatte boligområder i job

At få så mange som muligt af de 70 borgere fra udsatte boligområder i Kolding Kommune i langvarige ordinære jobs. Det er målsætningen for den nye sociale effektinvestering ”En ny start for flere”, som den Sociale Kapitalfond Effekt har indgået.

Social effektinvestering Kolding Kommune
Case, Nyhed

Denne gang er det i et partnerskab med Kolding Kommune og Marselisborg – Center for Udvikling Kompetence og Viden. Parterne går sammen om at skræddersy en løsning, der skal få 70 ikke-jobklare borgere fra udsatte boligområder borgere i langvarige, ordinære jobs. Borgerne i målgruppen kan eksempelvis være langtidsledige og samtidig stå over for udfordringer i familielivet eller eneforsørgelse.

Et helhedsorienteret forløb med borgeren i fokus

Marselisborg, som er specialiserede i udviklingsprocesser i den offentlige sektor og som har gennemført over 100.000 borgerforløb, vil have særligt fokus på at skabe forståelse for den enkelte borgers samlede situation. Det er både for at kunne skabe den bedst mulige kompetenceudvikling samtidig med at forbedre jobmatch mellem borger og relevant virksomhed.

Borgeren har bl.a. via en forudgående designproces haft mulighed for at præge forløbet helt fra begyndelsen og får samtidig tildelt en personlig jobrådgiver, som både er i kontakt med borgeren og borgerens arbejdsgiver. Hvis borgeren mister sit job, vil vedkommende derfor ikke blive sendt i jobcenter men i stedet samarbejde med jobrådgiveren om en ny arbejdsgiver eller uddannelse.

Betaling ud fra effekt og ikke indsats

Det nye samarbejde er baseret på en såkaldt social effektinvestering, som er et partnerskab mellem en kommune, en leverandør og en investor, der har indgået en aftale om at løse en udfordring i samfundet.

Det fungerer sådan, at Den Sociale Kapitalfond Effekt investerer i en beskæftigelsesindsats, som varetages af Marselisborg, som dernæst tilrettelægger et forløb for borgere i Kolding Kommune med målet om, at de bliver delvist eller helt selvforsørgende. Kolding Kommune og Marselisborg har en intern resultatkontrakt, hvor kommunen kun betaler for de borgere, der kommer i arbejde.

Effekten af indsatsen bliver opgjort løbende, således at Kolding Kommune afslutningsvist kun betaler investeringen fra Den Sociale Kapitalfond Effekt tilbage på baggrund af den opnåede effekt af indsatsen. Skabes der job til mange af borgerne, kan der ligeledes opnås et finansielt afkast på investeringen. Hermed får både investor et afkast samtidig med, at kommunens omkostninger til overførselsindkomster er faldet.

I Den Sociale Kapitalfond udvikler løbende vores metode på baggrund af de erfaringer, som vi gør os. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker at høre om vores erfaringer eller har en idé til en social effektinvestering.

Kontakt

Jannik Tharben Hansen
Ledende partner, sociale effektinvesteringer (bestyrelsesmedlem)
+45 31 31 92 60