Utraditionel indsats får unge i job eller uddannelse

Godt 800 unge fra Esbjerg Centrum og Øst er hverken i job eller uddannelse, og samtidig er Esbjerg en af de kommuner, hvor virksomheder har svært ved at rekruttere ansatte.

nge energi til hinanden
Nyhed

Derfor er Esbjerg Jobcenter, Socialt Udviklingscenter (SUS) og Den Sociale Kapitalfond, med økonomisk støtte og sparring fra Lauritzen Fonden, gået sammen om udviklingsforløbet Energi til Hinanden, der skal danne grobund for en skalerbar investeringsmodel.

Samarbejdet har vist sig at være en rigtig god idé. Men først lidt om baggrunden:

Der er tale om et utraditionelt udviklingsforløb med fundament i relationel velfærdstænkning. 

Cirka 200 unge mellem 16 - 27 år skal igennem forløbet. Heraf er målet, at 40 kommer i uddannelse, og 40 kommer i job i løbet af projektperioden.

Sammen med en ungeadvisor er de unge selv er med til at finde vej til beskæftigelse og danne rammerne for deres udvikling. Det gør de i ungeenheden ’Vindmøllen’, der holder til på en nedlagt efterskole, som Lauritzen Fonden købte i 2019 som et kultur- og medborgerhus:

”I vores arbejde med de unge er det de unge, der sidder for bordenden og beslutter, hvad der er meningsfuldt for dem,” fortæller Tine Nielsen, som er faglig projektleder i Vindmøllen.

Hos Vindmøllen bliver traditionel sagsbehandling afløst af fælles løsninger af de udfordringer, som den enkelte unge har:

”Vi skaber indsatsen sammen med de unge. En vigtig del af vores indsats er, at vi støtter de unge i deres tempo, og at det er den samme ungeadvisor gennem hele forløbet. Vi presser ikke de unge til at komme videre men tilbyder muligheder og griber åbninger, når de unge giver udtryk for at være parate til næste udviklingstrin. På den måde arbejder vi hele tiden med nærmeste zone for udvikling, da vi ved, at det er det, der skaber motivation; at kunne se meningen og opleve at have kompetencer til at mestre det, man skal,” fortæller Tine Nielsen.

Og det har altså givet pote:

Indtil videre er 65 procent af de unge kommet i beskæftigelse efter endt forløb, enten i form af uddannelse, job eller begge. Samtidig har de unge og deres mentor deltaget i undersøgelser både før og efter forløbet. Her viser det sig, at de unge har fået et mere positivt syn på fremtiden og er langt mere afklarede omkring, hvilken retning de ønsker. Samtidig føler de unge sig mere selvsikre og vedholdende i forbindelse med arbejde eller uddannelse:

”Fordi vi arbejder helhedsorienteret og kan støtte til at nedbryde de barrierer, der står i vejen for inklusion på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet,  får de unge overskud til at koncentrere sig om udvikling i retning af arbejde og uddannelse,” fortæller Tine Nielsen.

De unge og deres ungeadvisor holder stadig kontakt efter endt forløb, og selvom den unge er kommet i beskæftigelse,

”Vi ved, at overgange er svære. Derfor fastholder vi kontakten til de unge, så længe de har behov for det,” fortæller Tine Nielsen.
...
Succeskriterier for Energi til Hinanden
  • De unge får faglige og sociale færdigheder, bliver bedre til at håndtere deres egen hverdag og begynder på eller fastholdes i uddannelse eller job.
     
  • Jobcenter Esbjerg får nye erfaringer med at arbejde anderledes med de unge.
     
  • Virksomhederne oplever at deres deltagelse giver værdi for samfundet, for virksomheden, deres medarbejdere og virksomhedens mulighed for udvikling og vækst.

Sideløbende med aktiviteterne på Vindmøllen bliver 20 Esbjerg-baserede virksomheder inviteret med i Energi til Hinanden, hvor de bliver gearet til at ansætte de unge. Det sker gennem acceleratorforløb faciliteret af Den Sociale Kapitalfond:

Vi tilbyder at kigge på alt lige fra forretningsudvikling og CSR til produktion og økonomi, for på den måde at se, hvordan social ansvarlighed – og dermed ansættelsen af den unge – bliver en integreret del af virksomheden,” fortæller forretningsudviklingschef i Den Sociale Kapitalfond Helle Bergstrøm.

Lauritzen Fonden støtter Energi til Hinanden