Vækstforløb hjælper virksomheder med at vokse samtidig med at tage socialt ansvar

Trods lav ledighed, står mere end 220.000 "udsatte" danskere stadig langt fra arbejdsmarkedet. Det er skidt for den enkelte og dyrt for samfundsøkonomien. Det kan forløbet Kickstarter til Bæredygtig vækst være med til at løse.

Grejfreak - Kickstarter til bæredygtig vækst v
Nyhed

Kickstarter til Bæredygtig Vækst er et forløb, faciliteret af Den Sociale Kapitalfond og støttet af Bikubenfonden. Forløbet er med til at gøre små og mellemstore lokale virksomheder socialt ansvarlige samtidig med, at de vokser økonomisk. Det er de enkelte kommuner, der tilmelder sig forløbet, som så udpeger de virksomheder i kommunen, der er egnede til deltagelse. Fem kommuner er med i forløbet lige nu – og der er plads til flere.

Aarhus er en af de kommuner, der har samarbejdet med Den Sociale Kapitalfond for at hjælpe udsatte borgere ind på arbejdsmarkedet. På den måde skaber man et bedre liv for den enkelte, forbedrer kommunens økonomi gennem besparelser på overførselsindkomster og man bidrager til den føromtalte mangel på arbejdskraft.

En af de virksomheder, der deltager i Aarhus Kommune, er virksomheden Grejfreak. Grejfreak, der sælger produkter til jagt, outdoor og træning og har showroom i Viby, har siden deres start i 2008 ansat flere mennesker i flexjobs. Derfor var forløbet helt oplagt for virksomheden.

Kickstarter byder blandt andet på skræddersyet, individuel og intensiv rådgivning og forretningsudvikling. Den Sociale Kapitalfond hjælper med at skabe overblik og fokus på optimerbare dele forretningen. Når analysen og strategien er sat, hjælper forretningsudvikleren med at gøre planerne til virkelighed. Med fokus på vækst og driftsoptimering er ansættelse af udsatte borgere et strategisk greb i udviklingen af virksomheden. De lokale virksomheder bliver ikke alene gearet til vækst - de får også en kultur, der er klar til at rekruttere fra kanten af arbejdsmarkedet.

”Vi har fået en super kvalificeret sparring til at træffe de rigtige beslutninger i forhold til vores vækstplaner. Det kommer forhåbentlig til at betyde, at vi kan ansætte endnu flere dygtige mennesker, der har været udenfor arbejdsmarkedet,” siger Casper Pedersen, der ejer Grejfreak sammen med Kristian Rasmussen. Indtil videre er det set, at de deltagende virksomheder i vores acceleratorprogrammers vækst gennemsnitligt er øget med 19% på bare et år.

For hver udsatte, der kommer i fuld selvforsørgelse, er den årlige samfundsmæssige besparelse på 290.000 kroner.

 

Værdi for erhvervsliv og udsatte borgere

Det kan både betale sig for virksomheden, for borgeren, for kommunen og for samfundet. Forløbet er nemlig med til at skabe gode samarbejder med lokale virksomheder, der kan skabe jobs til udsatte – også i fremtiden. En af de ansatte, er Lone på 40 år, der er ansat som flexjobber i Grejfreak.

Den 40-årige mor til to blev i 2012 kørt ned af en spritbilist og pådrog sig brud på rygsøjlen, skader på benene og sidenhen tre diskusprolapser. Efter lang tid under sagsbehandling fik Lone kontakt til Grejfreak gennem Aarhus Kommune, hvor hun fik et arbejde, som hun i dag har haft i halvandet år:

”Jeg havde jo konstant tanker om, hvordan i morgen så ud – både økonomisk men også helbredsmæssigt. Men den sten, der har siddet på mine skuldre, er faldet helt til jorden. Jeg føler mig som et menneske igen,” fortæller Lone.

De to stiftere af Grejfreak går ikke op i, om man er ansat som deltidsmedarbejder, fuldtidsmedarbejder, på fleksjob, som ungarbejder, førtidspensionist eller i andre ansættelsesformer. Og blikket for at se potentialet i mennesker fremfor deres begrænsninger kan Lone nikke genkende til:

”Jeg bliver ikke kigget ned på, hvis jeg siger til min chef, at jeg bliver nødt til at tage hjem, fordi jeg har ondt. De siger bare, at det er i orden, og at vi ses, når jeg har det godt igen. Og det er jo det vigtige ved at være et sted, hvor chefen forstår, at man ikke gør det, fordi man ikke gider, men fordi man ikke kan,” fortæller Lone og tilføjer, at hun har meget lyst til at komme på arbejde igen:

”Jeg elsker mit arbejde. Fra at gå som ensom, er jeg blevet mega social igen ved at komme på arbejde, fordi jeg har sådan nogle gode kollegaer.” 

Grejfreak har i dag 45 ansatte, hvoraf de ti er ansat i flexjobs.

Bikubenfonden støtter Kickstarter til Bæredygtig Vækst